Pečení chleba je i modlitba

V této fotogalerii se chci podělit o prožitek propojení člověka a Boha v každodenní činnosti. Jedna z těchto úžasných věcí je pečení chleba. Pokud je součástí přípravy a pečení také modlitba, budeme toužit chléb připravovat znovu, pak ho s láskou krájet, jíst s rodinou, nebo jej darovat. 

Pečeme chléb

Záznamy: 1 - 8 ze 54
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

V rodině Pokorných se více jak 30 let peče Ježíšův chléb podle níže uvedené receptury.

Složení: 1kg hladké mouky, 20g soli, 3-4g drcený či nedrcený kmín, 42g droždí (malá kostka), 0,8 litru teplé vody, ocet.

Postup: Nejprve smícháme mouku+sůl+kmín+droždí na kousíčky. Do vlažné vody (0,8l) dáme 2 velké lžíce octa a vlejeme do již promíchané mouky se solí, kmínem a droždím. Hněteme vařechou tak dlouho až se voda spojí se základem, stačí jeden Otče náš a Zdrávas a je prohněteno :-). Dáme kynout na teplé místo na cca 1 hodinu, přikryjeme. Pro hnětení a kynutí používáme velkou skleněnou mísu (keramická také výborná) a pečeme v plynové nebo elektrické troubě.

Doba pečení a potírání: vykynuté voňavé těsto "vyklopíme" na pečící papír v klasické plechu na maso. Těstu by se mělo trošičku pomáhat, nemělo by být úplně tekoucí. To ale záleží na mouce a nebo pokud chcete trochu tužší chléb, dejte vody o deci méně na 1kg mouky (cca 0,6 - 0,7l). Těsto se jakoby samo vytvaruje do pecenu, nebo ho lehce upravím, potřu, nahoře udělám kříž, mohu posypat kmínem. Doba pečení v naší troubě je 60-70 minut na 150-200 °C. Během pečení se chlebík potírá vodou s troškou octa (i třeba drceným kmínem) a zde platí pravidlo: větší křupavá kůrka = častější potírání. Když peču já, potírám o-sto-šest, protože kůrka u nás jde na odbyt, tzn. co 15 minut potřít. 

Ať už chlebík dopadne jakkoliv (tmavý, světlý, nízký, vyšší, tužší či plný dírek a vláčný), radost z tvoření je úžasná. Díky Bože a dobrou chuť.

Jiří Okl.